Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Historia kawy cz. 1

                Osoby lubiące pić kawę często także interesują się wszystkim co z nią związane. Dlatego w niektórych kawiarniach można znaleźć prospekty czy też plakaty z ciekawostkami na temat kawy. Opisuje się nich również jej historię. Tak naprawdę jest to jednak nie tyle historia w jej rozumieniu naukowym, gdyż historyk opiera się wyłącznie na dokumentach i znaleziskach archeologicznych, co raczej zbiór podań i anegdot przeplatany jedynie z rzadka faktami, które da się obiektywnie potwierdzić. Podobnie będzie i w tym przypadku. Postarałem się zebrać jak najwięcej opowiastek o kawie i przedstawić je tutaj.

                Nikt nie wie kiedy człowiek zaczął pić kawę. Nie wiadomo nawet od jakiego czasu dzikie kawowce rosły na naszej planecie. Braki w wiedzy uzupełnia się zatem mitami. Oto pasterz Kodi (lub Kaldi) pasąc swoje owce zauważył, że podjadają dziwne jagody i wpływa to na ich zachowanie. Zwierzęta stawały się jakieś bardziej pobudzone. Zebrał więc ich trochę i zaniósł do pobliskiego klasztoru. Zastanawiam się jaki to mógł być klasztor, bo legenda o tym nic nie mówi. Czyżby byli to anachorecie pierwszych wieków chrześcijaństwa? W każdym razie bogobojny przeor uznał tajemnicze owoce za wytwór diabła i wrzucił je do ognia. Co ciekawe jeszcze nieraz w historii Kościół będzie tak uważał i dopiero ostatnich kilku papieży przyznaje się wprost do kawy w swoim skromnym menu.

       Wróćmy jednak do początków i do tajemniczego klasztoru. Z palącej się kawy wydobył się tak wspaniały aromat, że mnisi pospiesznie wyjęli ją z ognia i przyrządzili smakowity napój. Od razu też zmienili zdanie i uznali go raczej za dar Boga niźli wytwór diabła. Wszystko zaś dlatego, że dzięki niemu mogli lepiej czuwać na modlitwie. Od tej pory zaczęto suszyć ziarna i transportować je do innych klasztorów. Kłopot z tą legendą jest taki, że jak wiadomo kawę rozpowszechnili Arabowie i Beduini, a świat chrześcijański poznał ją dopiero w XVI wieku. Dlatego też kolejne legendy przenoszą nas właśnie w świat arabski.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Gatunki Kawy Cz. II
                Wszystko co zostało napisane w poprzedniej części wskazywałoby więc, iż napis o stuprocentowej zwartości arabici w paczce kawy powinien nas skłaniać do jej zakupu. Jednak nie jest to wcale takie oczywiste. Często trafia się arabica z gorszych upraw i to zwykle ona znajduje się w ...

    Kopi Luwak
    Kopi Luwak – kawa na wagę złota Prawie każdy codziennie sięga po kubek lub filiżankę z aromatyczną kawą. Zazwyczaj wybieramy standardowe produkty, które znajdują się w zasięgu naszych możliwości finansowych. Warto jednak pamiętać, że kawa to znacznie więcej i istnieje wiele ciekawych gatunków tego napoju. Kopi Luwak ...

    Obróbka kawy
                Ważnym elementem w produkcji kawy jest jej obróbka. Tak jak od uprawy czy od palenia ziaren, tak również bardzo dużo zależy od etapu znajdującego się pomiędzy tymi dwoma czynnościami. Wyróżnia się dwa rodzaje obróbki. Na sucho i na mokro.  &nb...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Gospodarz Mistrzostw Świata w piłce nożnej 2014r. to?



    * - wymagane