Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Historia kawy cz. 5

                W tym czasie nie próżnowali również Anglicy i Hiszpanie, którzy zaczęli wprowadzać uprawę kawy w swoich koloniach. To dzięki tym wydarzeniom mamy dziś do dyspozycji kawę z tak wielu regionów świata. Pod koniec siedemnastego wieku w Anglii działało już ok. 3000 kawiarni, a w roku 1670 została otwarta pierwsza kawiarnia w Bostonie.

                Pisząc o historii kawy nie można pominąć wiekopomnej daty 1683r. i zwycięskiej bitwy pod Wiedniem. Wówczas to uciekająca armia turecka zostawiła wielkie zapasy kawy, którymi zainteresował się niejaki Jerzy Franciszek Kulczycki. To jemu przez długi czas przypisywano założenie pierwszej kawiarni w Austrii oraz spopularyzowanie jej picia wraz z dodatkami cukru i śmietanki. Kulisy tej historii opisał Andrzej Stojowski w książce "W ręku Boga". Dzieło to stanowi kontynuację przygód bohaterów Sienkiewiczowskiej "Trylogii". Rzecz jasna przedstawione tam wydarzenia mają aż nazbyt daleko idące znamiona licentia poetica.

       Obecnie próbuje się obalić prymat naszego rodaka i pojawiają się głosy, iż tak naprawdę pierwszą wiedeńską kawiarnię założył Ormianin Johannes Diodato. Natomiast pierwszą sławną kawiarnię w Salzburgu - Cafe Tomaselli, powołał do życia Johan Fontaine w 1703r., a być może nawet kilka lat wcześniej.

                A jak było w Polce? Z racji nieustannych konfrontacji zbrojnych oraz kontaktów handlowych z Turkami, kawa dotarła do naszego kraju bardzo wcześnie, bo już w XVII w. i to nawet jeszcze przed odsieczą wiedeńską. Pijał ją z ukontentowaniem król Jan Sobieski, jak i wódz powstania kozackiego Bohdan Chmielnicki. Jednak dla większości ówczesnych kawa była czymś niesmacznych i niezdrowym, a wręcz godnym potępienia. Nie omieszkali przeciw niej występować tak znani autorzy jak Wacław Potocki czy też Andrzej Morsztyn.

                Pierwsi docenili ten napój gdańszczanie. To właśnie tu powstały pierwsze kawiarnie w Polsce, co można tłumaczyć międzynarodowym charakterem miasta, co zawsze łączy się z większą otwartością na wszelakie nowinki. Niebawem zmieniono zdanie na temat wpływu kawy na zdrowie i podobnie jak wcześniej w opracowaniach włoskich, także polskie podręczniki medyczne uważały ją za lekarstwo na problemy układu trawienia.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Gatunki Kawy Cz. I
                Często na opakowaniach kawy można przeczytać informacje w stylu "100% Arabica" lub podobną. W myśl marketingowych zasad ma to utwierdzić klienta w mniemaniu, że ma do czynienia z wyrobem o wysokiej jakości. Lata stosowania podobnych praktyk wytworzyły przekonanie, że wł...

    Tradycyjna czy rozpuszczalna
    Kawa tradycyjna czy rozpuszczalna? Która jest lepsza? Kawa należy do najpopularniejszych używek. Jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje pobudzające działanie. Na rynku można znaleźć bardzo wiele rodzajów kawy, w tym przede wszystkim mieloną oraz rozpuszczalną. Kawa rozpuszczalna to idealna propozycja dla wszystk...

    Cold Brew
    Cold Brew czyli kawa parzona na zimno Znudziła ci się rozpuszczalna kawa? Może przestała ci smakować ta sypana, która pijasz zazwyczaj? Chcesz zaimponować znajomym, nowym niepowtarzalnym smakiem, który osiągniesz bez drogiego ekspresu, zajmującego pół kuchennego blatu? Spróbuj kawy parzonej na zimno - cold brew. ...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Wpisz słowami wynik działania 4-ry plus O-siem



    * - wymagane