Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Uprawa Kawy cz. 1

                Wprawdzie można spotkać osoby, które hobbystycznie hodują kawowce w doniczkach - nawet w naszym kraju - ale nie będę tutaj rozpisywał się na ten temat. Trudno bowiem od takiej uprawy oczekiwać porządnych zbiorów dających się ostatecznie przekształcić w filiżankę parującego napoju. Choć może komuś i to się udało?

                Kawa, o jakiej zwykle myślimy, jest uprawiania w obszarze pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca, a więc tam, gdzie ma specyficzne dla swoich wymagać warunki klimatyczne. Bowiem musi być i ciepło i wilgotno, a zarazem nie może być ani za gorąco ani za wilgotno. Tak - kawowiec to dość kapryśna roślina i by pozyskać z niej odpowiednie zbiory trzeba uzbroić się w wiele cierpliwości oraz wiedzieć jak ją uprawiać.

    O poszczególnych gatunkach kawy pisałem już poprzednio. Każdy z nich ma swoje indywidualne wymagania, jednak najtrudniejsza w uprawie jest arabica i pisząc o uprawie kawy, zwykle to jej poświęca się uwagę.

                Liście kawowca są albo lekko lancetowate, albo owalne. Zwykle ciemnozielone i błyszczące. Ich długość wynosi zwykle od 7 do 15 cm. Tak i kształt, jak i kolor zależą zarówno od poszczególnych gatunków, jak i warunków w jakich przyszło im rosnąć. Kwiaty przypominają małe białe gwiazdy. Zwykle zaczynają kwitnąć na początku pory suchej i wówczas wytwarzają bardzo silny, nieco ostry zapach, który roznosi się szeroko po okolicy. Jednak kwiaty już po kilku dniach opadają i związują się owoce, a więc to co tak naprawdę interesuje zarówno hodowców, jak i nas - smakoszy kawy. Zwykle na pierwsze owoce można doczekać się po dwóch latach uprawy. Jednak, gdy drzewko zacznie owocować daje zbiory nawet przez 60 lub 70 lat. O ile nie zostanie zniszczone przez jakiś kataklizm lub zaatakowane przez szkodniki. W przypadku arabici największym wrogiem jest rdza (Hemileia vastatrix) - grzyb pokrywające liście kawowca rdzawymi plamami. Czasem jego pojawienie się, związane z rozsiewaniem zarodników przez wiatr, może unicestwić całą plantację. Bywa i tak, że zdesperowani właściciele muszą przerzucić się z tego powodu na robustę, która jest bardziej odporna na tego typu zagrożenie.

                Niegdyś wyspa Cejlon słynęła z uprawy kawowców, jednak po ataku grzyba w roku  1869, który zniszczył praktycznie doszczętnie wszystkie kawowce, przerzucono się tam na uprawę herbaty i właśnie z herbatą kojarzy nam się dziś Cejlon.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Tradycyjna czy rozpuszczalna
    Kawa tradycyjna czy rozpuszczalna? Która jest lepsza? Kawa należy do najpopularniejszych używek. Jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje pobudzające działanie. Na rynku można znaleźć bardzo wiele rodzajów kawy, w tym przede wszystkim mieloną oraz rozpuszczalną. Kawa rozpuszczalna to idealna propozycja dla wszystk...

    Cold Brew
    Cold Brew czyli kawa parzona na zimno Znudziła ci się rozpuszczalna kawa? Może przestała ci smakować ta sypana, która pijasz zazwyczaj? Chcesz zaimponować znajomym, nowym niepowtarzalnym smakiem, który osiągniesz bez drogiego ekspresu, zajmującego pół kuchennego blatu? Spróbuj kawy parzonej na zimno - cold brew. ...

    Gatunki Kawy Cz. II
                Wszystko co zostało napisane w poprzedniej części wskazywałoby więc, iż napis o stuprocentowej zwartości arabici w paczce kawy powinien nas skłaniać do jej zakupu. Jednak nie jest to wcale takie oczywiste. Często trafia się arabica z gorszych upraw i to zwykle ona znajduje się w ...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Wpisz słowami wynik działania 4-ry plus O-siem



    * - wymagane