Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Historia kawy cz. 3

                Każda religia ma to do siebie, iż nieufnie odnosi się do wszelkich nowości. Wszak zbudowana jest zwykle na jakieś tradycji i stara się tę tradycję zachować. Dlatego możemy domniemywać, że legendy o proroku Mahomecie pijącym kawę i innych bogobojnych mężach powstały znacznie później. Islam, tak jak i później kościół katolicki, początkowo dość nieufnie odnosił się do picia kawy.

                W Mekce w 1511 r. zabroniono picia kawy. Podobny zakaz wydano w Kairze w 1532r. Jednak zakazy te nie mogły się długo utrzymać. Musimy pamiętać, iż nauka Mahometa zakazywała picia wina. W tej sytuacji zabranianie picia kolejnej używki mogło ostatecznie wywołać skutki odmienne od zamierzonych i spowodować łamanie obu tych zakazów. Nie można bowiem wszystkiego zakazywać. Dlatego też zakazy dotyczące kawy zostały szybko uchylone. Już w 1554r. powstała w Stambule pierwsza pijalnia kawy. Stopniowo napój zyskiwał sobie coraz większe rzesze zwolenników. Nie znaczy to, iż co bardziej fanatycznie nastawieni ortodoksi nadal nie krytykowali kawy. Jeszcze przez pół wieku odzywały się glosy sugerujące nie niebiańskie, ale piekielne jej pochodzenie. Czy faktycznie Szejtan maczał w filiżance swoje brudne łapska? Jakby tam nie było imperium osmańskie zaczęło zarabiać krocie na handlu kawą, a to jak zawsze sprawia, iż skrupuły moralne i religijne schodzą na plan dalszy.

       Natomiast w Europie kawa zrobiła karierę nieco później. Pierwszy opisał ją Leonard Lauwolf w swoich zapiskach z podróży po Bliskim Wschodzie. Miało to miejsce roku 1583. Kawie poświęcił swoją uwagę także inny ówczesny badacz - Prospero d'Alpino. W jego opisie kawa jawi się jako napój leczniczy pomagający na żołądek. Podobnie, jak i w świecie arabskim, tak i w chrześcijańskim najważniejszy wpływ na rozpowszechnienie miały pieniądze, a dokładniej zyski handlowe. Nic więc dziwnego, iż tematem zainteresowały się kompanie holenderska i brytyjska.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Smak kawy
    Wielu z nas bez zaprzeczenia codziennie spożywa, co najmniej jedną kawę. Są również ludzie, którzy spożywają znacznie większe ilości tego kofeinowego napoju. Warto jednak pamiętać, że nie ma nic gorszego niż nadużywanie danego składniku. Jednakże kofeina dodaje nam dużej dawki energii i pobudza nasz organizm do pracy. Biorąc pod uw...

    Tradycyjna czy rozpuszczalna
    Kawa tradycyjna czy rozpuszczalna? Która jest lepsza? Kawa należy do najpopularniejszych używek. Jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje pobudzające działanie. Na rynku można znaleźć bardzo wiele rodzajów kawy, w tym przede wszystkim mieloną oraz rozpuszczalną. Kawa rozpuszczalna to idealna propozycja dla wszystk...

    Uprawa kawy cz. 2
                Owoce kawowca wcale nie rozwijają się szybko. Potrzebują aż ok. 9 miesięcy, by osiągnąć pełną dojrzałość. Gdy już gotowe są do zbiorów zarówno swoim kształtem, jak i kolorem przypominają trochę wiśnie. W ich środku znajdują się dwa przylegające do siebie ziarenka. N...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Gospodarz Mistrzostw Świata w piłce nożnej 2014r. to?



    * - wymagane