Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Historia kawy cz. 3

                Każda religia ma to do siebie, iż nieufnie odnosi się do wszelkich nowości. Wszak zbudowana jest zwykle na jakieś tradycji i stara się tę tradycję zachować. Dlatego możemy domniemywać, że legendy o proroku Mahomecie pijącym kawę i innych bogobojnych mężach powstały znacznie później. Islam, tak jak i później kościół katolicki, początkowo dość nieufnie odnosił się do picia kawy.

                W Mekce w 1511 r. zabroniono picia kawy. Podobny zakaz wydano w Kairze w 1532r. Jednak zakazy te nie mogły się długo utrzymać. Musimy pamiętać, iż nauka Mahometa zakazywała picia wina. W tej sytuacji zabranianie picia kolejnej używki mogło ostatecznie wywołać skutki odmienne od zamierzonych i spowodować łamanie obu tych zakazów. Nie można bowiem wszystkiego zakazywać. Dlatego też zakazy dotyczące kawy zostały szybko uchylone. Już w 1554r. powstała w Stambule pierwsza pijalnia kawy. Stopniowo napój zyskiwał sobie coraz większe rzesze zwolenników. Nie znaczy to, iż co bardziej fanatycznie nastawieni ortodoksi nadal nie krytykowali kawy. Jeszcze przez pół wieku odzywały się glosy sugerujące nie niebiańskie, ale piekielne jej pochodzenie. Czy faktycznie Szejtan maczał w filiżance swoje brudne łapska? Jakby tam nie było imperium osmańskie zaczęło zarabiać krocie na handlu kawą, a to jak zawsze sprawia, iż skrupuły moralne i religijne schodzą na plan dalszy.

       Natomiast w Europie kawa zrobiła karierę nieco później. Pierwszy opisał ją Leonard Lauwolf w swoich zapiskach z podróży po Bliskim Wschodzie. Miało to miejsce roku 1583. Kawie poświęcił swoją uwagę także inny ówczesny badacz - Prospero d'Alpino. W jego opisie kawa jawi się jako napój leczniczy pomagający na żołądek. Podobnie, jak i w świecie arabskim, tak i w chrześcijańskim najważniejszy wpływ na rozpowszechnienie miały pieniądze, a dokładniej zyski handlowe. Nic więc dziwnego, iż tematem zainteresowały się kompanie holenderska i brytyjska.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Parzenie kawy cz. 4
                Przy kupnie kawiarki warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt. Otóż produkuje się już specjalne rodzaje, których można używać na kuchenkach indukcyjnych. Warto o tym pomyśleć, gdyż różnica cenowa jest niewielka, a w przyszłości można nam się taka op...

    Historia kawy cz. 6
                W XVIII wieku w zasadzie wszelka krytyka w naszym kraju z wolna cichnie, a na jej miejsce pojawia się rozsmakowanie w kawie. Szczególny rozkwit mody na picie kawy przypada na czasy Augusta II Mocnego. Właśnie wtedy powstają pierwsze kawiarnie. Najpierw we wspomnianym już G...

    Cold Brew
    Cold Brew czyli kawa parzona na zimno Znudziła ci się rozpuszczalna kawa? Może przestała ci smakować ta sypana, która pijasz zazwyczaj? Chcesz zaimponować znajomym, nowym niepowtarzalnym smakiem, który osiągniesz bez drogiego ekspresu, zajmującego pół kuchennego blatu? Spróbuj kawy parzonej na zimno - cold brew. ...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Stolica Dolnego Śląska, to?



    * - wymagane