Kawa rozpuszczalna
Kawa rozpuszczalna - wady i zalety
Osoby, które piją kawę głównie dla jej pobudzających efektów, zazwyczaj wybierają jej rozpuszczalną odmianę. Taki produkt ma oczywiście swoje zalety, ale także wady, z których warto zdawać sobie sprawę.
Kawa rozpuszczalna jest bardzo wygodna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy zagotować wodę i zalać drobiny kawy w kubku. Dzięki temu można zaoszczędzić czas. To na pewno spory plus, trzeba jednak pamiętać o tym, że w procesie produkcji do takiej kawy dodaje się wiele różnych substancji chemicznych, np. barwników, emulgatorów, czy aromatów. Trzeba także pamiętać, że kawa rozpuszczalna znacznie bardziej od tej tradycyjnej obniża przyswajalność żelaza!
Rozpuszczalna kawa na pewno nadal pozostanie często stosowanym produktem, przede wszystkim ze względu na wygodę, a także często dosyć przystępną cenę. Jednocześnie warto jednak brać pod uwagę, że tego typu produkty mogą mieć dosyć niską jakość, którą łatwo następnie zamaskować dzięki różnym dodatkom, co jest niemożliwe w przypadku kawy mielonej.
Zobacz również inne, podobne artykuły:
Parzenie kawy cz. 2
Parzenie prawdziwej kawy po turecku jest rzadko u nas praktykowane. Do tego celu potrzebny jest specjalny mały tygielek. Powinien być wykonany z mosiądzu albo miedzi i zaopatrzony w dość długie uszko. Niekiedy tego typu naczynia znajdują się w sprzedaży nawet w supermarketach, a ...
Tradycyjna czy rozpuszczalna
Kawa tradycyjna czy rozpuszczalna? Która jest lepsza?
Kawa należy do najpopularniejszych używek. Jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje pobudzające działanie. Na rynku można znaleźć bardzo wiele rodzajów kawy, w tym przede wszystkim mieloną oraz rozpuszczalną.
Kawa rozpuszczalna to idealna propozycja dla wszystk...
Cold Brew
Cold Brew czyli kawa parzona na zimno
Znudziła ci się rozpuszczalna kawa? Może przestała ci smakować ta sypana, która pijasz zazwyczaj? Chcesz zaimponować znajomym, nowym niepowtarzalnym smakiem, który osiągniesz bez drogiego ekspresu, zajmującego pół kuchennego blatu? Spróbuj kawy parzonej na zimno - cold brew.
...
Komentarze:
Dodaj komentarz