Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Gatunki Kawy Cz. II

                Wszystko co zostało napisane w poprzedniej części wskazywałoby więc, iż napis o stuprocentowej zwartości arabici w paczce kawy powinien nas skłaniać do jej zakupu. Jednak nie jest to wcale takie oczywiste. Często trafia się arabica z gorszych upraw i to zwykle ona znajduje się w kawach z dolnej półki cenowej. Wprawdzie i to nie jest regułą, bo czasem nawet pośród takich kawa można znaleźć całkiem niezłe, jednak zdarza się to niezwykle rzadko.

                Znawcy kawy wiedzą, iż te droższe i najdroższe są zwykle mieszankami różnych gatunków. Często w ich skład wchodzą tak arabici z kilku odmiennych upraw, jak i inne gatunki. Przy czym proporcje są bardzo różnie dobierane. Co zatem dodaje się do arabici? By odpowiedzieć na to pytanie musimy przyjrzeć się pozostałym gatunkom.

    Jeśli chodzi o caffe camephora to najczęściej wykorzystywana w mieszankach jest robusta. Tak ona, jak i pokrewna jej kouillu, charakteryzują się mniejszymi ziarnami niż kawowce arabici. Tak przynajmniej podaje większość opracowań. W praktyce nie zawsze tak jest, gdyż sam miałem okazję podziwiać, a potem pić robustę o bardzo dużych ziarnach. Camephora jest też mniej chętnie uprawiana z powodu mniejszej wydajności, choć często ten problem obchodzi się poprzez właściwe nakierowanie uprawy.

                Teoretycznie kawy z tego gatunku uważa się za mniej wartościowe i gorsze w smaku. Jednak np. dobra robusta często może smakować lepiej niż zła arabica. Camephora zawiera znacznie więcej kwasu chlorogenowego i kofeiny. Jest uprawiana w Azji i w Afryce. Choć wydaje się bardziej odporna na warunku klimatycznie, źle znosi zimno Uważa się, że optymalna wysokość dla jej uprawiania mieści się pomiędzy 200 a 300 m.n.p.m. We wspomnianych już mieszankach najczęściej wykorzystuje się robustę jako dodatek do arabici. O wiele rzadziej spotkać można kouillu.

                Najbardziej wytrzymała na warunki klimatyczne jest liberica. Można ją uprawiać nawet na poziomie morza. Jest to też kawa o największych ziarnach. Jednak z powodu jej niskich wartości smakowych rzadko jest wykorzystywana i stanowi nikły procent światowego handlu kawą. Swoją nazwę przyjęła od kraju, który jest jej ojczyzną. Obecnie spotkać ją można w całej Afryce Zachodniej.

                W dobrej jakości mieszankach spotykają się ze sobą nie tylko odmienne gatunki kawy, ale również ziarna z różnych krajów, które z racji innych klimatów, warunków glebowych oraz sposobów uprawiania, różnią się od siebie smakiem. Razem mogą tworzyć bardzo ciekawe bukiety smakowe.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Mała czarna
    Mała czarna, a nasz żołądek... W naszym kraju popularna "mała czarna" w dalszym ciągu kojarzona jest głównie z kawą zaparzaną w szklance. Warto wziąć jednak pod uwagę opinie specjalistów sugerujące, iż tak przygotowana kawa wykazuje niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się bowiem, iż zbyt wysoka temperatur...

    Napoje kofeinowe
    Smaki napojów kofeinowych Aktualnie dostępne są na rynku różnorodne produkty, również napoje, które są już gotowe bądź do przyrządzenia. W Polsce nie tylko posiadamy szeroki asortyment wód i soków, ale również napoje kofeinowe, do których zaliczamy kawę i herbatę. Warto wiedzieć, że teg...

    Zdrowie a picia kawy cz. 3
                Wszystko co tutaj podaję jest wynikiem krytycznego przyglądania się badaniom naukowym, jak i własnych obserwacji tak siebie, jak i innych ludzi pijących kawę. Myślę, że ponad dwadzieścia lat takich obserwacji oraz wolność od sponsoringu, sprawiają, że udaje mi się zachować w miar...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Wpisz słowami wynik działania 4-ry plus O-siem



    * - wymagane