Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Tradycyjna czy rozpuszczalna

    Kawa tradycyjna czy rozpuszczalna? Która jest lepsza?

    Kawa należy do najpopularniejszych używek. Jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje pobudzające działanie. Na rynku można znaleźć bardzo wiele rodzajów kawy, w tym przede wszystkim mieloną oraz rozpuszczalną.

    Kawa rozpuszczalna to idealna propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie głównie wygodę i chcą zaoszczędzić czas. Jest bardzo wygodna i szybka do przygotowania. Tego typu produkt powstaje w czasie dosyć skomplikowanego procesu, w trakcie którego do kawy dodaje się różnego rodzaju dodatki poprawiające smak oraz aromat. Wpływa to korzystnie na walory napoju, ale jednocześnie oznacza to, że do jego produkcji można stosować także ziarna stosunkowo kiepskiej jakości.

    Kawa mielona to na pewno znacznie lepsze rozwiązanie dla osób, którym zależy przede wszystkim na wysokiej jakości. Taki napój można również przygotować w stosunkowo prosty i szybki sposób, jednocześnie charakteryzuje się lepszym aromatem i smakiem, którego nie można uzyskać w przypadku kawy rozpuszczalnej.

    Smakosze kawy uznają jedynie świeżo zmielone ziarna, które mają najlepszy aromat i można przygotować z nich smaczny napój wolny od różnych chemicznych dodatków. Dlatego warto zainwestować kilka chwil w zaparzenie naprawdę dobrej kawy.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Obróbka kawy
                Ważnym elementem w produkcji kawy jest jej obróbka. Tak jak od uprawy czy od palenia ziaren, tak również bardzo dużo zależy od etapu znajdującego się pomiędzy tymi dwoma czynnościami. Wyróżnia się dwa rodzaje obróbki. Na sucho i na mokro.  &nb...

    Historia kawy cz. 1
                Osoby lubiące pić kawę często także interesują się wszystkim co z nią związane. Dlatego w niektórych kawiarniach można znaleźć prospekty czy też plakaty z ciekawostkami na temat kawy. Opisuje się nich również jej historię. Tak naprawdę jest to jednak nie tyle histor...

    Historia kawy cz. 4
                Wschodnioindyjskie kompanie brytyjska i holenderska zaczęły rozpowszechniać kawę w Europie. Pierwszą kawiarnię angielską otwarto w Londynie, a dokładniej w Oxfordzie w 1650r. Jednak wiele źródeł podaje, iż Brytyjczyków wyprzedzili Wenecjanie i to oni pierwsi zaczęli...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Stolica Dolnego Śląska, to?



    * - wymagane