Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Mała czarna

    Mała czarna, a nasz żołądek...

    W naszym kraju popularna "mała czarna" w dalszym ciągu kojarzona jest głównie z kawą zaparzaną w szklance. Warto wziąć jednak pod uwagę opinie specjalistów sugerujące, iż tak przygotowana kawa wykazuje niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

    Okazuje się bowiem, iż zbyt wysoka temperatura wody może prowadzić do wytwarzania się w kawie substancji podrażniających żołądek. Należy tutaj pamiętać, że wielu z nas do przygotowania kawy używa wrzątku. Tymczasem prawidłowo przygotowane espresso powstaje w temperaturze około dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza. Nie bez znaczenia pozostaje również czas kontaktu kawy z gorącą wodą. Powinniśmy pamiętać, iż w przypadku naparu przygotowanego w szklance, zmielona kawa pozostaje w kontakcie z gorącą wodą przez kilka minut. W przypadku ekspresów ciśnieniowych proces przygotowania kawy wygląda zupełnie inaczej. Woda przepływa tutaj przez kawę pod ciśnieniem dziewięciu barów. Czas kontaktu jest znacznie krótszy, espresso przygotowuje się bowiem przez około dwadzieścia pięć sekund.

    Tak przygotowany napar okazuje się nie tylko zdrowszy, ale także smaczniejszy. Z pewnością zatem warto rozważyć zakup ekspresu ciśnieniowego.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Historia kawy cz. 1
                Osoby lubiące pić kawę często także interesują się wszystkim co z nią związane. Dlatego w niektórych kawiarniach można znaleźć prospekty czy też plakaty z ciekawostkami na temat kawy. Opisuje się nich również jej historię. Tak naprawdę jest to jednak nie tyle histor...

    Historia kawy cz. 6
                W XVIII wieku w zasadzie wszelka krytyka w naszym kraju z wolna cichnie, a na jej miejsce pojawia się rozsmakowanie w kawie. Szczególny rozkwit mody na picie kawy przypada na czasy Augusta II Mocnego. Właśnie wtedy powstają pierwsze kawiarnie. Najpierw we wspomnianym już G...

    Gatunki Kawy Cz. II
                Wszystko co zostało napisane w poprzedniej części wskazywałoby więc, iż napis o stuprocentowej zwartości arabici w paczce kawy powinien nas skłaniać do jej zakupu. Jednak nie jest to wcale takie oczywiste. Często trafia się arabica z gorszych upraw i to zwykle ona znajduje się w ...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Wpisz słowami wynik działania 4-ry plus O-siem



    * - wymagane