Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Uprawa kawy cz. 2

                Owoce kawowca wcale nie rozwijają się szybko. Potrzebują aż ok. 9 miesięcy, by osiągnąć pełną dojrzałość. Gdy już gotowe są do zbiorów zarówno swoim kształtem, jak i kolorem przypominają trochę wiśnie. W ich środku znajdują się dwa przylegające do siebie ziarenka. Niekiedy zdarza się, że jest to jedno ziarno, które nazywa się perłowym lub też - peaberry. O wyglądzie ziaren nie warto się rozpisywać. Każdy zapewne takowe widział. Jedyna różnica polega na tym, iż przed całym procesem obróbki są one nie brązowe lecz zielone albo żółtawe. Niekiedy nawet niebieskawe. Natomiast ziarna robusty zwykle mają odcienie od szarości do łagodnego brązu.

                Jeśli chodzi o zbiory to bywają one bardzo zróżnicowane. Jedno drzewko może dać rocznie od 0,5 kg - 6kg rocznie. Przekładając to na całą plantację łatwo można się zorientować, że tak zyski hodowców, jak i światowe ceny kawy mogą być w poszczególnych latach bardzo zróżnicowane.

    W tym miejscu trzeba dodać jeszcze jedną ważną uwagę. Istnieje pewien niuans związany ze zbiorami, a dokładniej z podjęciem decyzji kiedy je rozpocząć. Gdy owoce będą jeszcze nie całkiem dojrzałe uzyska się kawę o smaku trochę cierpkim. Uchwycenie momentu dojrzałości daje w rezultacie smak mniej cierpki - zwykle najbardziej pożądany. Natomiast przetrzymanie owców do ich przejrzenia da w efekcie posmak fermentacji. Dlatego zwykle hodowcy starają się uchwycić moment dojrzałości, ale bywa i tak, że specjalnie manipuluje się czasem zbiorów, by uzyskać pożądany efekt smakowy. Poszczególne gatunki kawy różnią się między sobą także czasem dojrzałości. Zwykle arabica dojrzewa już po 8 miesiącach, czasem 6, a robusta i po 11. Prócz gatunku wpływ ma tu klimat, gleba, jak i pogoda w danym roku.

                Wszystko dodatkowo komplikuje fakt, że owoce wcale nie dojrzewają równocześnie. Często na jednym drzewku obok siebie znajdują się dojrzałe i niedojrzałe, a nawet przejrzałe owoce. Dlatego zbieracze muszą wiedzieć, które z nich w danym momencie zbierać. Dlatego też najczęściej zbiera się je ręcznie, choć na niektórych plantacjach stosuje się strząsanie przy pomocy specjalnych grzebieni lub maszyn.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Historia kawy cz. 4
                Wschodnioindyjskie kompanie brytyjska i holenderska zaczęły rozpowszechniać kawę w Europie. Pierwszą kawiarnię angielską otwarto w Londynie, a dokładniej w Oxfordzie w 1650r. Jednak wiele źródeł podaje, iż Brytyjczyków wyprzedzili Wenecjanie i to oni pierwsi zaczęli...

    Historia kawy cz. 1
                Osoby lubiące pić kawę często także interesują się wszystkim co z nią związane. Dlatego w niektórych kawiarniach można znaleźć prospekty czy też plakaty z ciekawostkami na temat kawy. Opisuje się nich również jej historię. Tak naprawdę jest to jednak nie tyle histor...

    Uprawa Kawy cz. 1
                Wprawdzie można spotkać osoby, które hobbystycznie hodują kawowce w doniczkach - nawet w naszym kraju - ale nie będę tutaj rozpisywał się na ten temat. Trudno bowiem od takiej uprawy oczekiwać porządnych zbiorów dających się ostatecznie przekształcić w filiżankę par...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Wpisz słowami wynik działania 4-ry plus O-siem



    * - wymagane