Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Parzenie kawy cz. 4

                Przy kupnie kawiarki warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt. Otóż produkuje się już specjalne rodzaje, których można używać na kuchenkach indukcyjnych. Warto o tym pomyśleć, gdyż różnica cenowa jest niewielka, a w przyszłości można nam się taka opcja przydać. Jeśli już korzystamy z indukcji to tylko takiej kawiarki możemy używać. Jest z tym tak samo, jak ze specjalnymi garnkami. Nawet jeżeli nie planujemy zakupu podobnej kuchenki to możemy natrafić na nią w podróży, gdy będziemy chcieli zrobić sobie naszą ulubiona kawę. Rzecz jasna taką moką można posługiwać się także przy korzystaniu ze zwykłych pieców gazowych czy innych.

                Wybór jest wreszcie związany z wielkością. Mamy kawiarki opatrzone numerami: 1, 3, 6, 9, 12 itd. Numery te oznaczają teoretycznie ilość filiżanek kawy, jakie można zaparzyć za jednym razem. Przy czym chodzi tu o bardzo małe filiżanki, w których podaje się mocną kawę espresso. Dlatego też lepiej kupić trochę większy dzbanek, zwłaszcza, gdy będziemy parzyli dla kilku osób i lubimy nieco większe filiżanki. Dla orientacji podam, że kawiarka szóstka pozwala na zrobienie dwóch normalnej wielkości filiżanek.

       Wiemy już co kupić i na co zwracać uwagę. Pozostaje nam odpowiedzieć na pytanie - gdzie? Z tym obecnie nie ma już wcale kłopotu. Można iść do wspomnianych już specjalnych sklepów z kawą, dość często połączony z kawiarniami, albo do najbliższego hipermarketu. Bynajmniej kupując tam kawiarkę nie stracimy na jakości. Jeśli tylko spełnia ona opisane powyżej wymogi na pewno będzie dobra. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, by ktokolwiek narzekał na taki zakup. Jeśli tylko będziemy przestrzegać zasad użytkowania, moka wystarczy nam na długie lata. Wymianie podlega tylko uszczelka.

                Początkowo użytkowanie takiego przyrządu może wydać się niezwykle skomplikowane. Jednak szybko się przekonamy, iż to tylko pozór. Nim dokładnie opiszę jak go używać chciałbym się uporać z kilkoma mitami, z jakimi spotykam się nawet na forach poświęconych kawie. Faktem jest, że na początek dobrze jest w nowej kawiarce zaparzyć kilka razy albo samą wodę, albo jakąś starą kawę przeznaczoną do wyrzucenia. Jednak już bynajmniej nie jest prawdą, że kawiarka zostawiona na kilka dni, czy tygodni przestaje być użyteczna i trzeba ją wyrzucić. Jest to kompletna bzdura! Może stać nieużywana nawet kilka miesięcy i niczego to w jej funkcjonowaniu, ani w smaku naparu nie zmieni.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Parzenie kawy cz. 2
                Parzenie prawdziwej kawy po turecku jest rzadko u nas praktykowane. Do tego celu potrzebny jest specjalny mały tygielek. Powinien być wykonany z mosiądzu albo miedzi i zaopatrzony w dość długie uszko. Niekiedy tego typu naczynia znajdują się w sprzedaży nawet w supermarketach, a ...

    Uprawa kawy cz. 3
                Pisząc o uprawie kawy nie można nie wspomnieć o warunkach glebowych, jakie muszą być spełnione. Być może od tego należało zacząć, gdyż w przypadku każdej uprawy od tego zaczyna się wszelkie działania. Tak naprawdę to dopiero w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat prowadzi się nauk...

    Smak kawy
    Wielu z nas bez zaprzeczenia codziennie spożywa, co najmniej jedną kawę. Są również ludzie, którzy spożywają znacznie większe ilości tego kofeinowego napoju. Warto jednak pamiętać, że nie ma nic gorszego niż nadużywanie danego składniku. Jednakże kofeina dodaje nam dużej dawki energii i pobudza nasz organizm do pracy. Biorąc pod uw...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Nazwisko króla, który dowodził polskimi wojskami w bitwie pod Wiedniem



    * - wymagane